Çatı Tadilatı

Çatı Tadilatı

Çatı, bina ve benzeri yapıların en üst katmandaki yapılarıdır. Yapıyı yağış ve ya başka atmosferik etkilerden koruyarak yapının ömrünü uzatır. Çatıların taşıyıcı kısmı ve kaplama kısmından oluşurlar.

Çatı tadilatı sırasında taşıyıcı kısım ve kaplama kısmı ayrı ayrı değerlendirilip zarar görmüş olan parçaları yenilenmelidir. Taşıyıcı kısımlardaki malzemeler ahşaptan, çelikten ve ya betonarmeden oluşabilir. Eğim kaplama malzemelerinde cin, ağırlık ve yük ile doğru orantılıdır.

Çatılardaki ısı geçişi önemli bir faktördür. Kışın soğuğu yazın ise sıcağı geçirmemesi için farklı malzemeler tasarlanmış ve istihdam yaratmıştır. Tadilatın buna göre yapılmaması durumunda biyolojik konfor açısından olumsuz etkilenmek ile birlikte ısınma ve soğutma olayları içinde olumsuz sonuçlar doğurur.

Çatı Tadilatı İşlemi

Genellikle binaların mantolanması ile birlikte yapılan bir işlemdir. İşlemden önce baca diplerinin, baca sıvılarının, çatı iskeletlerinin, su derelerinin gibi birçok etkeni uzman bir firma açısından incelenip raporu çıkarılmalıdır. Aşırı hasar görülen çatı tadilatı işlemi uygulansa dahi olumlu sonuç vermeyecek halde olan çatılar onarılmak yerine ayrıntılı bir rapor çıkarılarak sıfırdan yeni bir çatı yapılması gerekmektedir.

Kiremit Yapıların Tadilatı

Kiremit olarak yapıda bulanan çatılarda tadilat işlemi çatıdaki kiremit yapının döşenmesi için çatı merteklerinin üzerine kiremit altı denilen tahtanın çakılıp bu yapının üzerine donanımlı bir şekilde bütün olarak membran örtü serilmelidir. Örtü kiremitlerin üzerinde bulunabilecek su tabakasının aşağı kısma sızmasını engellemek içindir. Kiremitler ayrı ayrı kontrol edilmeli deforme olan kiremitler ile zarar vermeden değişimi yapılmalıdır.

Baca Dibi Kısımlarının Tadilat İşlemi

Çatı tadilatı yapılırken, baca dip kısımları çok kaliteli su geçirmeyen izolasyon açısından zengin malzemeler ile korunumu sağlanmaktadır. Malzemeler olumsuz hava şartları vb. birçok etkenden dolayı zamanla yıpranır. Dönem dönem baca dipleri kontrol edilerek deforme olmuş malzemeler yenileri ile değiştirilmelidir.

Çatı İskeletlerinin Tadilat İşlemi

Tahta taşıyıcı sistemli olan çatıların dış etkenlerden dolayı zaman ile çürümesi, kırılması, esnemesi gibi sorunlar yaratabilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Bu sorun çatının çökmesine neden olabilir. Bu durumda iskeletin mutlaka tamamen değiştirilmesi gerekmektedir.

Su Yalıtımının Örtüsü Tadilatı

Delinmeden, yırtılmadan, deforme olmuş yalıtım örtüsü mutlaka çatının seviyesine uygun bir malzeme ile yenisinin değiştirilmesi gerekmektedir.

Su Derelerinin Tadilatı

Dereler kalite bir yalıtım membranı ya da sağlam bir malzeme ile kaplanmalıdır. Derelerin mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken maddeler;

Çatı tadilatında kullanılan malzemeler mutlaka CE belgesi taşımalı ya da TSE damgalı olmalıdır. Çatı tadilatı sırasında kullanılan yalıtım ve kaplama açısından olan malzemeler projenin ayrıntısına uygun olmalıdır.

Çatı tadilatı sırasında işlemi yapan personelin iş sağlığı ve güvenliği kapsamında ekipmanlarının eksiksiz olarak ve koruyu bir biçimde olması ve buna uygun kullanmaları gerekmektedir.

Uzun ömürlü olarak çatınızı kullanmak istiyorsanız kullandığınız ekipmanlar ve çalıştığınız firmanın kesinlikle kalite açısından birinci sırada yer alması gerekmektedir. Aksi takdirde yaptığınız tadilat sizi uzun ömürlü götürmeyecek ve hem can güvenliğiniz hem de bütçeniz açısından sizi oldukça zorlayacaktır. Evinizin ve sizin sağlıklı ve güvenli bütçe dostu bir şekilde yaşamınızı sürdürmek için bu gibi masraflardan kaçınmamanız gerektiğine önem vermelisiniz.

Web sitelerinden araştırma yaptığınızda bu işlemler için oldukça güvenilir, kalite açısından oldukça zengin ve bütçenize dost siteler ile karşılaşabilirsiniz. Günümüz çağında artık hangi sitenin güvenilir hangi sitenin güven yaratmayan bir site olduğunu ve müşteri odağı, istekleri açısından hangisinin daha iyi olduğunu kolayca bulabilirsiniz. Sizde evinize ve kendinize gereken önemi verin.

Hisar Çatı
WhatsApp
Çevirimiçi