Çatı Ustası
Çatı ustası çatının sağlam olması ve her daim bakımlı için birçok iş yapar. Çatının tamiri, çatı izolasyonu, çatı yükseltme, aktarma, ahşam çatı gibi birçok işlemleri çatı ustası yapmaktadır.
Çatı Yapımı
En az bina inşaatı kadar çatı yapımı da çok önemlidir. Her ne kadar kolay bir iş gibi görünse de teknik detayları olan önemli bir iştir. Her çatı binaya ve kendine özeldir. Çünkü çatılar binanın mimarisini bozmayacak ölçüde yapılmalıdır. Bölgenin iklimi, rüzgar durumu, rejimi, nem oranı ve yağışı gibi hususlar dikkate alınarak yapılmalıdır.
Çatının büyüklüğü, su tahliye sistemi, inşaat için kullanılması gereken malzemeler dikkate alınmalıdır. Çatının üzerinin kapalı veya açık olmasına göre farklı uygulamalar yapılmalıdır. Çünkü kapalı çatılar ile teras çatılarda yapılmadı gereken yalıtım uygulamaları farklı teknik ve malzemelerle gerçekleştirilir.
Çatı yapımında kullanılacak malzemeler de çok önemlidir. Kar etmek amaçlı yapılan uygun fiyatlı çatılarda kaçınılmaz gerekir. Bu doğrultuda yapılacak çatılar için çatı ustası da çok önemli bir detaydır.
Çatı Tamiri
Çatılar yapıların en üst elemanlarıdır. Çatılar çatı kaplaması ve çatı taşıyıcı olarak iki kısımdan oluşur. Çatı tamiri hususunda bu kısımlar ayrı ayrı değerlendirilmektedir.
Taşıyıcı kısım, malzemeye (çelik, betonarme, ahşap) çatı eğimi, ağırlığına, yüküne ve kaplama malzemelerinin cinsine bağlıdır.
Binalar için önemli olan çatıları bakım ve tamiri son derece önemli ve hassasiyet içeren bir konudur. Çatı sistemlerinden son derece verim alınabilmesi için büyük bir hassasiyet gösterilmelidir.
Çatı Kaplama
Ülkemizde yoğun olarak kullanılan çatı kaplamalar çok kırılgan ve sert kaplamalardır. Ancak asfalt kiremit "Shingle çatı" olarak bilinen kaplama uygulaması karşılaşılan bu sorunların hiçbirini yaşatmaz.
Çatı Aktarma
Çatılarda en önemli işlevlerden olan su yalıtımı işleminde çatı ustası tarafından yapılmaktadır. Kiremit çatı dış hava şartları, üzerinde gezilmesi gibi nedenlerden dolayı hasar aldığından, çatı ana taşıyıcı elemanları ve çatı döşemesi suyla temasından kaynaklı hasar görür. Kiremit çatı örtülerinin eski haline getirilebilmesi için yapılan uygulamaya çatı aktarma denir.
Çatı Yalıtımı
Çatı Su/ Buhar Yalıtımı Uygulamaları;
Çatı binanın kar, yağmur, soğuk, sıcak ve rüzgar gibi doğal olaylardan koruyan tamamlayıcı bir parçadır. Ve bu çatının binaları daha iyi korunması adına çatı yalıtımı yapılması gerekmektedir.
Kar ve yağışlarda oluşan suların uzaklaştırılması için eğimli ve kaplama esaslı çatılarda çatının şekli önemli bir sorun oluşturmaz. Eğimli olmayan teras çatılarda ise suların küçük eğimlerle su gideri noktalarına ilerlemesi şeklinde çözüme kavuşturulur.
Binanın iç hacminde oluşabilecek su buharları basıncı nedeniyle bu hacim doğrultusunda tüm yapı elamanlarından geçer ve dışarıya çıkmak ister. Bu su buharlarının uzaklaştırılması, çatı türleri dikkate alınarak değişiklik göstermektedir.
Soğuk çatılarda iç hacimde oluşacak su buharları, hacmin tabanını kat ederek üstteki hava tabakasına ulaşmaktadır. Bu buharı bina çatısının kaplama kısmından ve kaplama esasla örtü malzemelerinin (metal kaplama, kiremit Vb. gibi) aralarından geçerek doğrudan dış atmosfere çıkmaktadır.
Sıcak çatıdaki yağış suları aşağıya geçmesine engel olarak su yalıtım katmanı, su buharlarının dış ortama geçmesini de engelleyecektir ve özel bir önlem alınmasıyla su buharlarının kolaylıkla dışarıya çıkması sağlanmaktadır.
Çatı Isı yalıtımı Uygulamaları
Binaların dış kabuğundaki ısı kaybının önemli kesimini çatılarda kaybedilen ısı enerjisi oluşturur. Çatılarda ki bu ısı kaybını belirli nitelikte ısı yalıtım malzemelerinin kullanılmasıyla önlenmelidir. Bu açıdan binaların yaz aylarında oluşan sıcak hava şartlarından, kış aylarında oluşan soğuk hava şartlarından korumak amacıyla çatı ustası tarafından yalıtım yapılmalıdır.