Genel olarak drenaj kuyusu konutlar, fabrikalar, iş yerleri vb. temellerinde yer altı sularının sebep olabileceği zararlardan korunması amacıyla dörtgen ya da silindir şeklinde betonarmeden yapılmış olan kuyulara denmektedir.
Drenaj kuyuları aslında çok da derin olmamak üzere çıplak göz ile belirli aralıklar ile yapılan kontroller sonucunda kuyu tabanlarını doldurduğu ve aynı zamanda kirlendiği görülmektedir. Bu bağlamda önemle vurgulamak gerekirse drenaj kuyusu açma ve drenaj kuyularını temizleme işlemleri profesyonel firmalar ve uzman ekipler tarafından yapılmalıdır.
Drenaj Kuyularının Temizliği ve Nasıl Temizlendiği Hususu
Artezyen, sondaj ya da keson kuyulardan farklı olarak drenaj kuyuları yağmur yağışlarının ardından yüzey üstünden süzülen kum taneleri ve drenaj kanallarından gelen kirli çamurlu sularla dolmaktadır. Drenaj kuyu tabanlarının vidanjör ya da kuyu içerisine girilmek suretiyle beden gücü kullanılarak yapılan temizliklere drenaj kuyu temizliği ya da drenaj kuyusu açma olarak ifade edilmektedir.
Drenaj kuyuları çok fazla derin olmamakta ve belirli aralıklar ile özellikle çıplak göz ile yapılan kontroller sonucunda kuyuların taban kısmının dolduğu ya da kirlendiği görülebilmektedir. Drenaj kuyularında ortaya çıkan dolgu kuyuların iç kısmına girilmesi suretiyle profesyonel ekiplerce temizlenmektedir.
Drenaj kuyu temizleme ya da drenaj kuyusu açma işlemleri yapılırken kuyudaki elektrik bağlantıları ve dalgıç pompa sistemleri devre dışında tutulmalı. Ayrıca ani sel baskınlarına karşı veya yağmurlara karı drenaj kuyu temizliği işlemleri yapılmamalıdır.
Drenaj Kuyu Temizliği Neden Yapılır ve Nasıl Temizlenir?
Özellikle drenaj kuyu tabanının dolması ile birlikte kirlenmekte böylece kuyu hacim seviyesinin azalmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple drenaj kuyusu açma temizlenmesi işlemi suların bodrum katta yer alan daire ya da iş yerlerine dolmasını engelleyebilmek amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca dalgıç pompa sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışması için yapılmaktadır.
Drenaj kuyularının nasıl temizlendiği ile ilgili olarak ise drenaj kuyu suları dezenfektasyon işlemleri yapılarak ve aktif karbon filtreleri, yumuşatıcı filtreden geçirilerek kullanım suyu amacıyla kullanılabilmektedir. Ters ozmos yöntemleri kullanılarak da içme sularının kalitesi artmakta bu sayede güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.
Drenaj Kuyu Suyu Arıtması Nasıl Yapılır?
Drenaj kuyu sularında genellikle kireç, tortu, demir, mil ve de bakteri olmak üzere çok da istenmeyen maddeler yer almaktadır. Drenaj suları kalite bakımından incelendiğinde kendi içinde farklılıklar göstermektedir.
Drenaj kuyularına yağmur suları ve yer altı suları bulaşması sebebiyle yer üstü ve yer altı bütün kirler kuyu içerisinde yer alan suya bulaşmaktadır. Detaylı su analizlerinin yapılmasından sonra kullanma ya da içme suyu olarak gereken arıtma teknikleri uygulanarak drenaj kuyu suyu arıtma işlemleri yapılmaktadır.
Drenaj Kuyu Pompası Seçimi Nasıl Yapılır?
Drenaj kuyuları için dalgıç pompaları seçimi drenaj boru kanalı çapı ve de boyu, kuyu debisi, yağmur suyu hesapları yapılarak mühendislik hizmetleri veren firmalar tarafından seçilmelidir. Bu bağlamda özellikle organize sanayi bölgelerinde zemin kısımların tamamen beton ya da asfalt ile kaplı olması çatı sularının drenaj kuyusuna iletilerek dalgıç pompa yardımı ile de tahliyesi gerçekleştirildiğinden dolayı dalgıç pompa seçimi çok önemli bir husus olmaktadır.
Ayrıca drenaj kuyu pompası ve aynı zamanda bu aletlerin kontrol panoları pompalama işlemleri yapılacak drenaj suyu karakterine göre ya da uygun olarak seçilmelidir. Basma yükseklikleri, debisi ve de görev süreleri ile ilgili olarak tüm pompa istasyonu koşullarını sağlamalıdır.
Pompaların aşırı yüklemesi sonucunda yoğun enerji tüketimlerini engellemek debileri ve işletme hızları ve emme basınçları için belirlenen aralık dahilinde kavitasyon sorunlarını engellemek ayrıca negatif emme basınçlarının önüne geçmek amacıyla pompa istasyonları tekrar revize edilebilir.